MARSEILLAN EN OMGEVING

DE PLAATS EN AKTIVITEITEN

ETANG DE THAU EN DE MIDDELLANDSE ZEE

Marseillan ligt aan de Middellandse zee kust aan de binnenkant van een strandmeer. Vroeger werd hier zout gewonnen, maar nu is er een grote oester- en mosselcultuur. Niets is aangenamer dan de locale witte wijn “picpoul” te proeven bij een vismenu in een restaurant aan de haven. De kustlijn is vlak en heeft een variatie aan bloemen en vogels. Flamingos zijn hier in de zomer en in de winter te aanschouwen in kleine ondiepe meertjes.

Marseillan, evenals het naastgelegen Agde, werd gesticht ongeveer 200 B.C. De bebouwing dateert van 800 jaar geleden toen ook de stadsmuren werden gebouwd en dit is nog steeds terug te vinden in het stadsplan. In Cap d’Agde kunt u een spectaculaire kustwandeling maken over de lavarotsen. Tevens heeft Cap d’Agde een maritiem archeologisch museum waar men alles kan zien wat eens voor de kust en in de mond van de Herault werd en nog steeds wordt gevonden. In de omgeving ligt een Romeinse villa en een prehistorisch museum op een plaats waar ooit dinosauruseieren zijn gevonden.

Het Canal du Midi, gegraven tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee is bevaarbaar door pleziervaartuigen en loopt o.a. door Agen in de Lot et Garonne en mondt uit in het ‘Etang du Thau’ bij Marseillan. Het is door Unesco benoemd tot werelderfgoed. Het is zeer de moeite waard om de sluizen te bezoeken, een boottocht te maken of te fietsen op de paden langs het kanaal.

In Marseillan, aan de haven, wordt de “Noilly Prat” gemaakt een soort kruidenwijn die wordt gebruikt als apéritief en wereldwijd bekend is door zijn gebruik in de keukens door chefkoks. Een bezoek is aanbevelenswaard .Er zijn georganiseerde wandeltochten in de ‘garrigue’, het landschap van olijfbomen, wijngaarden, tijm en het gesjirp van cicadas. Voor de sportliefhebbers zijn er de uitgestrekte stranden, een zeilschool en men kan hier wind- en parasurfen.

Alle havenstadjes hebben watertoernooien in de zomer en diverse festiviteiten met vuurwerk, muziek, dans, parades en eten

Er zijn tientallen kilometers strand in de buurt van Marseillan, waaronder een naaktstrand

 

AKTIVITEITEN

Aan een eind van de binnenzee tussen de Middellandse zee en het ‘Etang du Thau’ bevindt zich Sète. Door deze stad loopt een verbindingskanaal dat ook wordt gebruikt als vissershaven; langs het kanaal zijn vele restaurantjes te vinden. ‘La Pointe Courte’ is een oud haventje aan het meer met vissershuisjes en drogende netten, toeristisch niet bekend maar zeer de moeite waard. Vanuit Sète kan men een tocht maken over het meer met een boot met glazen bodem en de oesterkwekerijen bezichtigen. Tochten zijn ook mogelijk vanuit Marseillan en Marseillan Plage; er zijn ook tochten waarbij maaltijden worden geserveerd.

 

Voor het grotestadsgevoel, inclusief theater, opera, concerten en ballet en georganiseerd bezoek aan oude historische stadshuizen is er geen betere plaats dan Montpellier, op slechts 40 kilometer afstand van Marseillan. Dichterbij ligt de elegante 18e eeuwse stad Pézenas. De stad van Moliere en de plaats van de meeste premières van zijn werken. Het is tevens een stad met veel antiekwinkels. In deze regio worden ook de jaarlijkse antiekmarkten gehouden waar zowel dealers onderling handelen als particulieren welkom zijn. Tevens is er iedere week, het hele jaar door, een grote brocantemarkt in Marseillan plage.

Wijn proeven in de Languedoc is erg interessant omdat de lokale wijnen in opkomst zijn en een goede prijs-kwaliteit verhouding hebben. Er zijn vele chateaux en domeinen en coöperatieve caves in de dorpen

Landinwaarts is het landschap meer bergachtig, een mooi gebied voor een dagje uit, voor een wandeling of een bezoek aan een van de vele historische dorpen, abdijen, grotten met spectaculaire stalagmieten en stalagtieten en mooie vergezichten. Men kan er kanoën en vissen op de rivieren

Voor degenen die een kijkje in Spanje willen nemen, Barcelona is drie uur rijden via de autoweg en de reis gaat langs Fougueres met zijn speciale Dali-museum.

 


In onze huizen is een informatiemap aanwezig waarin alles staat wat u moet weten om zich thuis te voelen in het huis en de omgeving. De map bevat een samenvatting van de toeristische informatie.