VILLEREAL EN ISSIGEAC MET OMGEVING

DE PLAATSEN EN ACTIVITEITEN

 
VILLEREAL EN ISSIGEAC MET OMGEVING

Het zuidwesten van Frankrijk is een land van wijngaarden en pruimebomen, zonnebloemen en een heuvelachtig landschap met mooie vergezichten. Hier liggen vele middeleeuwse stadjes en oude steden; vele van hen behoren tot de mooiste in Frankrijk. Rijden door dit landschap geeft vaak visuele verrassingen.

Villeréal in de Lot et Garonne is een goed voorbeeld van een “bastide”, één van de nieuwe steden uit de 13e eeuw, gebouwd voor veiligheid en handel door zowel de Fransen als de Engelsen gedurende de 100 jarige oorlog en onderhavig aan wisselend eigenaarschap. De Engelse invloed is niet nieuw hier. De regio heeft vele mooie bastides zoals: Monpazier, Monflanquin, Beaumont en Domme, alle een bezoek waard en elk met een eigen karakter.

Issigeac ligt in de Dordogne en heeft zeer smalle middeleeuwse straten met huizen waarvan de eerste etage over de straat hangt. Hier bevindt zich ook het voormalige zomerpaleis van de bisschop van Sarlat. Het lijkt alsof u zich op een filmset bevindt. Zondag’s wordt hier een markt gehouden.

 

Binou en Peyregras Bas liggen op de grens van de Dordogne en de Lot et Garonne, departementen genoemd naar de rivieren Dordogne en Lot en Garonne. De Dordogne is meer heuvelachtig en bebost dan de Lot et Garonne en beter bekend bij de toeristen. Lot et Garonne heeft daarentegen mooie vergezichten. De lokale bevolking van Villeréal heeft altijd het rustieke karakter van haar stad als de grote attractie van haar stad gezien. Het minder bekende Lot et Garonne heeft mooie dorpen, kerken, abdijen, fresco’s en een golvend landschap met panorama’s waarin oude huizen zich nestelen in de vergezichten en de vriendelijke bevolking trots is op wat het de bezoeker kan bieden. Je kunt echt ver weg zijn van de gewone route in ‘la douce France’.

 

Villeréal, werd gesticht in 1269 door Alphonse de Poitiers, voor de koning van Frankrijk. Het staat bekend om zijn verdedigbare kerk, de overdekte markt ‘les halles’ en de in goede staat verkerende ‘cornières’ ofwel het overdekte voetgangersgedeelte onder de huizen aan het plein.

Villeréal heeft alle voordelen van een kleine stad: er zijn banken, een postkantoor, slagers, winkels, een pottebakkerswinkel, supermarkten, kappers en apotheken, hotels en restaurants, een kerk, een bibliotheek en een computercafé. Buiten de stad ligt een ‘haras’, een staats paardenfokkerij en een jockeyschool met een paardenracebaan waar s’zomers regelmatig races plaatsvinden tot laat in de avond.

Gedurende het jaar zijn er speciale gelegenheden zoals de ‘Bodega’ in juli met straatmuziek, eten en dansen in het centrum van het stadje, de ‘parade’ en de zegening van de paarden, de jaarlijkse knoflooksoepcompetitie, de antiekmarkt, de antieke auto show en wekelijkse avond markten in de zomer waar men traditionele muziek kan beluisteren en men bereid lokaal voedsel kan kopen om te nuttigen aan tafels op de overdekte markt.

Aan het plein ligt het ‘maison de tourisme’ dat alle toeristische informatie kan geven. In het huis is een samenvatting van de toeristische informatie aanwezig

 

ACTIVITEITEN

Gedurende het jaar zijn er festivals over film, muziek, theater, folklore, jazz, pottenbakken en lokale thema’s als truffels, wijn en pruimen. Veel steden en dorpen hebben hun jaarlijkse feesten die gewoonlijk één of twee dagen duren en waar de lokale tradities, de geschiedenis en ook de lokale keuken gepresenteerd worden. Een gezamenlijke maaltijd met alle bezoekers is een deel van deze feesten. Voor speciale gelegenheden, zoals een middeleeuws banquet of een kerkconcert zijn reserveringen meestal noodzakelijk.

 

In de omgeving zijn ook kleine musea te vinden met speciale thema’s van artiesten, zoals Zadkine, de geschiedenis van de bastides, de pruimenindustrie in de Agenais, foi gras, truffles, de lokale geschiedenis, oude landbouwmachines en technieken, miniaturen, overblijfselen uit het stenen tijdperk en de Romeinse tijd. Er zijn permanent kunstexposities.

 

De geschiedenis van de streek gaat duizenden jaren terug naar het stenen tijdperk met dorpjes en huizen uitgehouwen in de rotsen en grotten met tekeningen in kleur uit het nieuwe stenen tijdperk. Bezoek aan grotten met originele tekeningen moeten vooraf geboekt worden omdat er dagelijks slechts een beperkt aantal bezoekers toegelaten wordt zoals in Font de Gaume (Dordogne) en Pech Merle (Lot). Wij willen graag de boekingen voor u verzorgen

 

Wijn proeven kunt u in de chateaux van Bergerac waarvan de Pécharment appellation (noord-oost van Bergerac) de bekendste is. Het is een hele goede wijn maar niet erg bekend omdat het oppervlak te klein is voor een goede marketing. Meer bekend zijn de Duras en Cahors wijnen.

 

Sportliefhebbers kunnen hier van alles vinden in de omgeving, zoals paardrijden (op één kilometer afstand van Binou), kanoën, fietsen (zijn hier beschikbaar of lokaal te huur), wandelen (met de wandelclub van Villeréal), zwemmen in meren, vissen met een weekvergunning, hete luchtballonvaarten, golf en tennis. Wij kunnen de organisatie van een en ander voor u verzorgen

 

Kinderen kunnen gemakkelijk beziggehouden worden. Lokale boeren hebben geen problemen met een bezoek aan een boerderij en de geitenkaasboerderij is altijd bereid om hun produktie te tonen. Er is een boerderij waar men ezel kan rijden. ‘Parc en Ciel’ bevat een klimparcours in de bomen en is een themapark voor jonge en opgroeiende kinderen en er is een pretpark ‘Walibi’ bij Agen. Gedurende vele festiviteiten zijn er vaak oude ambachten te zien en te leren zoals oude handschriften, handboogschieten, steenhouwen, fresco-schilderen.


In onze huizen is een informatiemap aanwezig waarin alles staat wat u moet weten om zich thuis te voelen in het huis en de omgeving. De map bevat een samenvatting van de touristische informatie.